2011. november 18., péntek

Ablakcsere télen?


Sokan ódzkodnak a téli hónapokban a nyílászáró cserétől. Természetes, hogy ilyenkor olyan gondolatok merülnek fel az emberben, hogy „Nem akarok éjszakára ablak nélkül maradni”, vagy „Nem szeretném, hogy az egész lakás áthűljön”, esetleg „Ilyen hidegben nem is lehet beépíteni az ablakokat, hiszen a PUR hab nem szárad meg”.
Ezeket a tévhiteket szeretném most eloszlatni bejegyzésemben.
Az első lényeges dolog, hogy a nyílászáró csere során a beépítő mesterek nem fognak agyatlanul nekiesni és kibontani az összes ablakot/ajtót, aztán vagy befejezik a beépítést aznap, vagy nem, hanem szép sorban, egyesével kibontják az épp soron következő nyílászárót, és egyből beteszik helyére az újat. Tehát a szabad falnyílással tulajdonképpen csak rövid ideig kell megbékélnünk, de ezt betudhatjuk egy alapos szellőztetésnek is.
Miképp feltalálták már a téli gumit, vagy a téli fagyit, úgy létezik egy kifejezetten télen használatos PUR hab is, mely alacsony hőmérsékleten is gyorsan köt, így nem kell napokat, vagy heteket várni ennek száradására. Vagyis az ablakcsere télen is ugyanolyan gördülékenyen zajlik, mint tavasszal, nyáron, vagy ősszel, annyi különbséggel, hogy a munka befejeztével nem a tavaszi fesztiválra, vagy a strandra megyünk, hanem hóembert építeni. Már ha esett.
Lényeges még megemlítenem azt is, hogy a téli hónapokban tudjuk a legtöbb energiát megtakarítani egy jó hőszigetelésű nyílászáróval, hiszen -ahogy ügyfeleink mondani szokták-: „Ezekkel a régi ablakokkal csak az utcát fűtöm!”.
Ne féljen, legyen szó akár új fa ablakról vagy műanyag ablakról, mindenképp megtakarítást érhet el, és komfortosabban érezheti magát.