2011. június 10., péntek

"Németországból szállított"

Mai bejegyzésemet egy napokban történt esemény ihlette.
Kollégám kiment egy helyszínre felmérni a nyílászárókat, majd másnap el is küldtük rá az ajánlatot. Bár a blog elején írtam, hogy „márkafüggetlen” leszek, ebben az esetben kénytelen vagyok megemlíteni a terméket, mert csak ezen infók alapján lesz átlátható és érthető a történet. Szóval Kömmerling profilból készült nyílászárókra adtunk árat, az ügyfél meg is kapta, történt egy telefonos egyeztetés, majd eltűnt. Aztán egyik reggel csengett a telefon, az említett ügyfél hívott minket, majd mint kiderült, összekeverte a telefonszámot egy másik ablakos céggel, akiktől – kedvezőbb ár miatt – végül megrendeli az ablakait. Kollégám rákérdezett, hogy milyen profil mellett döntött, amire a KBE választ kapta, s egy kérdést, hogy „Az ugye ugyanaz, mint a Kömmerling?”. Hát nem, nem ugyanaz. Igaz, jól hangzik, hogy 10-20%-kal olcsóbban ugyanazt a profilt megveheti, mint egy másik cégnél, de ez nem egészen így van. Bár tény, hogy a Kömmerling és KBE profilokat egy és ugyanazon cég gyártja, méghozzá a Profine, de a két profil nem egy kategória. Csak hogy laikus szemmel is átlássátok a dolgot: van ugye a Continental autógumi gyártó cég, aki nem csupán felső kategóriás gumiabroncsokat gyárt, hanem egy alsóbb kategóriában is részt vesz a Barum abroncsokkal, hogy bővítsék a potenciális vevők számát. Tehát a kevésbé tehetős emberek számára is elérhetővé tette termékeit, adott esetben az autógumit. Ugyanez az eset a Profine profilgyártóval is. Van a felső kategóriás Kömmerling, és a nem felső kategóriás KBE profil, amit kedvezőbb áron tudnak adni az ablakgyártóknak. És itt még nincs vége a történetnek. A különböző ablakgyártók a profilgyártóktól vásárolják meg a nyílászárókhoz szükséges profilt, majd a gyárban látják el vasalattal, üveggel, stb. Tehát azon kívül, hogy milyen profilt vásárolunk, annak is utána kell néznünk, hogy hol is gyártják magát a nyílászárót. Nem mindegy, hogy ablakainkat német profilból Magyarországon, vagy német profilból Lengyelországban szerelik össze, mert bár a profil ugyanaz, a vasalat is lehet gyenge pontja ablakainknak. Kérdezzünk rá, hogy a rendelt nyílászárók Maco vagy Roto, vagy Siegenia Aubi vasalattal vannak ellátva. Nem állítom, hogy az Aubi rossz, de ne hasonlítsuk össze a Macoval és a Rotoval, mert nem egy kategória, ahogy a Kömmerling és a KBE profil, vagy ahogy a Continental és a Barum autógumik sem.
Tehát az, hogy „Németországból szállított” még közel sem jelenti azt, hogy a nyílászáró csúcsminőségű, mert bár lehet, hogy a profil valóban német, de a nyílászárót Lengyelországban szerelték fel egy kevésbé jó minőségű vasalattal. Pár évvel ezelőtt (és azóta is folyamatosan) rengeteg hirdetést lehetett látni, hogy ALUPLAST profilból gyártott nyílászárókat kínált néhány kereskedő, jóval áron alul. Az egyik nagy magyarországi gyártó cég is szintén ebből a profilból gyártotta le a nyílászárókat, csakhogy ők jó minőségű vasalattal, és nem egy állandó állításra szoruló társával szerelték fel az ablakokat. Az olcsó ALUPLAST-os ablakokat forgalmazó cégek szinte mindegyike Lengyelországból szállította a nyílászárókat, mely a drágább társához képest gyengébb vasalattal került leszállításra a megrendelőhöz. Nyilván így spóroltak az előállításnál, viszont ez nem volt korrekt (ahogy most sem az) a többi, jó minőségű ablakokat gyártó és forgalmazó céggel szemben. Az ügyfél csupán annyit lát, hogy „Németországból szállított”, és ha esetleg rákérdez (de erre már nem szoktak), hogy mégis hol gyártják a nyílászárókat, általában kitérnek a válasz elöl a Lengyelországból szállított ablakokat forgalmazó cégek. Természetesen mindenki azt veszi meg, amire pénze/igénye van, de ne hasonlítsunk össze egy ALUPLAST profilból Lengyelországban, AUBI vaslattal gyártott, illetve egy ALUPLAST profilból Magyarországon összeállított nyílászárót, Maco vasalattal, mert a kettő nem egy kategória. És ne vegyük egy kalap alá a Kömmerling, illetve a KBE profilból gyártott ablakokat se.

2011. június 3., péntek

Olcsó húsnak híg a leve...

Ez tulajdonképpen így működik a műanyag nyílászárók esetében is. Elég sok ajánlatok adunk ki naponta, amelyekre gyakran kapjuk azt a választ, hogy „Köszönjük, de egy kedvezőbb ajánlat mellett döntöttünk”. Ahogy szinte minden termékből, a műanyag nyílászárókból is léteznek már-már pofátlanul olcsó darabok. De vajon az adott kereskedőnek miért éri meg ennyivel olcsóbban adnia a terméket, mint egy hasonló műszaki tartalommal rendelkező más típusú, jóval drágább ablakot?
Először is, két 5 légkamrás műanyag ablak között is olyan minőségbeli különbségek lehetnek, mint egy eredeti és egy józsefvárosi piacról származó Nike cipő között. Persze egy laikus érdeklő csupán azt látja az ajánlatokban, amikor összehasonlítja őket, hogy mindkét típusnál azonos a kamrák száma, az üvegezés Ug értéke is megegyezik, így innentől kezdve nagyrészt az ár alapján dönt. De arra nem gondol, hogy nyilván valamivel spórolnia kell a gyártónak, hogy ilyen nyomott áron tudja kínálni a termékeit. Persze, jó magyar szokás szerint minden bizonnyal az jön le az egészből, hogy a másik – jóval drágább nyílászárót árusító – cég az Ön ablakain akar meggazdagodni. Biztos vannak ilyen kereskedők is, de általában a magasabb minőséget jelenti az árkülönbözet, két azonos műszaki tartalommal rendelkező nyílászáró esetében.
Melyek lehetnek leendő – gyanúsan olcsó - műanyag ablakaink gyenge pontjai?

  1. Profil – Nem mindegy, hogy a profil falvastagsága és a légkamrák közötti elválasztó falak milyen vastagok. Értelemszerűen minél vastagabbak, annál stabilabb, ellenállóbb a nyílászáró. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a két azonos légkamraszámú nyílászáró beépítési mélysége is ugyanannyi -e. Mert nem mindegy, hogy egy 5 légkamrás ablak tokszélessége 60, vagy 70 mm. Annak is érdemes utánakérdezni a gyártónál/kereskedőnél, hogy honnan érkeznek a profilok.
    Fontos, hogy a műanyag ablakprofil „A” kategóriás legyen. Néhány gyártónál kaphatók „B” kategóriás profilból készült ablakok -persze ezt nem hirdetik-, ezeknek a falvastagsága lényegesen kisebb, ezért a stabilitása rosszabb.
  2. Vasalat – Manapság majdnem mindenről olvashatunk az interneten, tehát ne legyenek lusták utánanézni a lehetséges ablakprofiloknak, vasalatoknak, még az ablakcsere előtt. Ezekről különböző fórumokon is olvashatnak, márkafüggetlenül, megrendelők tapasztalatai alapján leírt véleményekről, és segíteni szándékozó szakemberektől. Utólag, amikor már probléma van a nyílászárókkal, hiába olvasgatnak... Mivel nem szeretnék konkrét márkát írni, legyen annyi elég, hogy vannak nagyon jó, jó és – elnézést – szar minőségű vasalatok. Mivel a vasalat a nyílászáró „lelke”, nem mindegy, milyen kerül ablakainkba/ajtóinkba. Egy gyengébb vasalat megkeserítheti életünket, ha havonta szakembert kell hívnunk, mert akad az ablak, vagy éppen nem tudjuk bezárni. Persze megtanulhatjuk mi is beállítani a vasalatot, de nem hiszem, hogy ilyesfajta ambícióink lennének. Egy ablak vasalatának ma már tartalmaznia kell a mechanikus résszellőző funkciót és a hibás működtetés gátlót is.
  3. Merevítés – Van, aki esküszik a műanyag merevítésre – volt „szerencsénk” vele dolgozni, nem volt benne köszönet- , van, aki az acél merevítés mellett teszi le a voksát. Mi is ez utóbbit támogatjuk, mivel sokkal merevebbé, stabilabbá teszi a szerkezetet. Van olyan gyártó, aki a tok és szárnyprofilba egyaránt tesz merevítést, de sajnos olyan is létezik, amely a szárnyprofilból „kifelejti” azt. Olyanról is hallottam, aki a tokból is kispórolta az acélt. A merevítéseknek is több fajtája létezik: van a zártszelvény, amely tulajdonképpen körbeöleli belülről a tokot, és van az „U” alakú, mely a profil 3 oldalát merevíti.
    Újabban léteznek olyan profilok, melyekbe nem tesznek hagyományos merevítést, hanem a belső kamrák vannak úgy kialakítva, hogy megadja a tokprofil stabilitását, valamint a szárnyba beleragasztják az üveget (ékelés helyett) és ez adja meg a merevségét.
    A legfontosabb az, hogy a műanyag ablak gyártója a profilgyártó által előírt merevítést használja, ne ezzel akarja csökkenteni a gyártási költséget.

Természetesen a felsoroltakon kívül még számtalan összetevőn spórolhatnak az olcsó ablakok gyártásánál, de ezek a legfontosabbak, amelyekre érdemes odafigyelni, nem csak az olcsóbb műanyag nyílászárók esetében.